В МОСВ е активирано Оперативното звено

04.12.2014г.

След постъпила от НИМХ информация за очаквани значителни валежи и повишение на речните нива в цялата страна, на 03.12.2014 г. МОСВ активира Оперативното звено за предотвратяване на вредното въздействие на водите от преминаване на високи вълни в следствие на непредвидими обстоятелства.
Активирана е 24-часовата работа на Оперативното звено, включително в почивни и празнични дни, като се цели минимизиране на риска от наводнения, предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.
Днес, в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата страна. Очакваните количества валежи са 10-15/л.кв.м, в Югоизточна България до 20/л.кв.м.
В петък само на отделни места ще има слаби превалявания - до 2-3 л/кв.м. През нощта срещу събота отново ще завали - най-рано в западните райони. В събота валежите ще обхванат и Източна България. Очакваните количества са: в Западна България - 10-20 л/кв.м; в Централна - 15-40 л/кв.м; в Източна - 5-15 л/кв.м.
В МОСВ се извършва ежедневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, хидроложката прогноза за р. Дунав и ежедневен анализ на прогнозата за времето и валежите и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в България. Информацията се получава от всички областни управители, МВР и Гражданска защита, които имат задължение по Закона за водите да предупреждават населението за евентуално възникване на опасни явления.