В четири области за утре е обявен оранжев код за дъжд

08.12.2014г.

 

По данни и прогнози на НИМХ, в четири области за утре е обявен оранжев код за дъжд. В областите Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян, очакваното количество на валежите на места ще достигне около и над 40 л/кв.м. 
Оранжев код означава: Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
От днес, вследствие на валежите от дъжд и високата почвена влага, отново ще започнат да се повишават речните нива в цялата страна. Водосборите с очаквано по-значително повишение на нивата са представени на картата по-долу:
            
С повишено внимание трябва да се наблюдават река Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, както и река Камчия, където в резултат на прогнозирани валежи и наложилото се изпускане на води от язовирите Жребчево, Камчия и Тича, се очаква нивото да се задържи критично. 
Възможни са внезапни наводнения.
Оперативното звено към МОСВ продължава да е активирано.