В по-голямата част от страната речните нива са около праговете за ниски води

14.08.2015г.

        Националният институт по хидрология и метеорология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Горещо, с максимални температури 35 – 37 градуса. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание. Ако възнамерявате да вършите работа на открито, следете прогнозите и не поемайте излишен риск.

Днес на места, главно в планинските райони ще превали. Количествата ще са до 5 л/кв. м., в отделни райони на Рила и Пирин и малко повече – до  10-12 л/кв. м. В събота и неделя на отделни места в планинските райони на Западна България ще превали краткотраен дъжд – в количества под 5 л/кв.м. На повече места и по-съществени ще са валежите в понеделник.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 12 август до 8 ч. на 13 август) речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води, а в поречие Искър, р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Луда Камчия при Бероново, горното течение на р. Тополница и горното течение на р. Арда, водните количества са около праговете за екстремно ниски води. В долното течение на р. Огоста, по горното течение на р. Провадийска, в долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо, както и р. Марица,  и в долното течение на р. Тунджа, речните нива са около праговете за средни води, а на р. Провадийска при гара Синдел и на р. Сазлийка при Гълъбово, са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: регистрирани колебания на водните нива от - 6 см до + 10 см
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от - 2 см до + 3 см
Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от - 5 см до + 12 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от - 3 см до + 10 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и в следващите два дни водните нива на наблюдаваните реки в страната да останат без съществена промяна или ще се понижават. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще останат без съществена промяна или ще се понижават. Според моделираните водни количества за р. Искър на 14, 15 и 16 август ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 14, 15 и 16 август ще бъдат около и под средномногогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 14, 15, 16 и 17 август ще бъдат под средномногогодишната стойност, като нивата ще останат без съществена промяна.
Подробна информация за страната можете да намерите тук