В понеделник и вторник на места се очакват незначителни и краткотрайни повишения на речните нива

16.08.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в 24 области, с изключение на СМОЛЯН, СОФИЯ ОБЛАСТ, СОФИЯ, ПЕРНИК! Горещо, с максимални температури 35/36-37/38 градуса. ЗА ДОБРИЧ, ВАРНА И БУРГАС – с максимални температури във вътрешността на областта 35-37 градуса, по крайбрежието на морето 30-33 градуса. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явленията не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес се очакват изолирани краткотрайни превалявания след обяд, главно над планинските райони. Количествата – до 5 л/кв.м. Процес от запад, с по-интензивни гръмотевици и превалявания, ще започне около полунощ. В понеделник краткотрайни валежи и гръмотевични бури ще има на повече места – главно в Западна и Централна България. Очакваните количества от 5-15 л/кв.м, локално до 30-40 л/кв.м. Във вторник на места в източните и планинските райони ще превали и прегърми. Количествата от 5-10 л/кв.м, локално до около 20 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води. В поречието на Искър, в горното течение на р. Черни Вит (Дунавски басейн), в горното течение на р. Луда Камчия (Черноморски басейн), в горното течение на р. Тополница и в поречието на Арда (Източнобеломорски басейн), водните количества са около праговете за екстремно ниски води. В долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска, в долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо (Черноморски басейн), в долното течение на р. Марица, в долното течение на р. Тунджа (Източнобеломорски басейн) и в долното течение на р. Места (Западнобеломорски басейн), нивата са около праговете за средни води. Водните количества в долното течение на р. Сазлийка и средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: водните нива са се изменяли от - 5 см до + 2 см
Черноморски басейн: регистрирани са понижения на водните нива с до - 2 см
Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от - 12 см до + 13 см
Западнобеломорски басейн: регистрирани са колебания на водните нива от - 3 см до + 1 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес водните нива на наблюдаваните реки в страната ще останат без съществена промяна или ще се понижават. В понеделник и във вторник, в резултат на прогнозирани валежи се очакват незначителни и краткотрайни повишения на речните нива на места. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес водните нива ще останат без съществена промяна или ще се понижават. В понеделник и вторник се очакват краткотрайни повишения на нивата на реките Огоста, Искър, Вит – в горното течение, Янтра – в горното течение и Русенски Лом – в долното течение. Според моделираните водни количества за р. Искър на 16, 17 и 18 август ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 16, 17 и 18 август ще бъдат под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19 август ще бъдат под средно многогодишната стойност. Водното ниво ще остане без съществена промяна до 17 август, когато се очакват известни повишения на нивата в целия басейн.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.