В сряда седем области са с оранжев, а двадесет с жълт код за дъжд

02.09.2014г.

По прогноза на НИМХ, утре валежите ще обхванат цялата страна. Преобладаващи количества между 15 и 25 л/кв.м., на места в Западна и Централна България - между 30 и 50 л/кв.м. В североизточните райони и Черноморието - до 10 л/кв.м. 

За сряда за седем области: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив е обявен оранжев код за дъжд. Очакваните количества за денонощието са 30-60 л/кв.м. Оранжевият код означава, че времето ще е опасно. Метрологичните явления, които са прогнозирани са по-рядко случващи се. Възможни са материални щети има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

За утре жълт код за дъжд е обявен за двадесет области: Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, София-град, Благоевград, Кюстендил, и Перник. Очаквани количества валежи за денонощието 20-40/15-30/ л/кв.м.При жълтия код времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. 

От сряда до края на седмицата, в резултат на предвижданите интензивни валежи и очакваните значителни водни количества, ще се повишат водните нива в цялата страна, като по-съществени повишения са възможни на Дунавските реки Нишава, Ерма, Видбул, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Вит горно течение, Осъм горно течение, Янтра горно течение, в поречията Тунджа, Марица горно течение (притоците й Сазлийка, Стряма, Чепеларска, Първенецка, Тополница), Арда и притоци, реките Места и Струма. На места са възможни внезапни наводнения.

В четвъртък валежите ще продължат в отделни райони отново ще бъдат интензивни и значителни. Очаквани количества между 15-30 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м.

Оперативното звено на МОСВ е активирано.