Валежи и гръмотевици в цялата страна, по-интензивни - в Западната и Централната част

06.08.2014г.

По данни на НИМХ днес на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за интензивни валежи в Западната и Централната част от страната. Очаквани са количества между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България до 25-35 л/кв.м.

На база метеорологичната обстановка, днес се очакват известни повишения на речните нива в по-голямата част от страната, по- съществено в басейна на река Струма, поречие Места, реките Огоста, Вит, Осъм и Искър, долните течения на реките Арчар, Скомля, Лом, Цибрица.

Утре отново ще има превалявания, като пo-интензивни ще бъдат те в Западните райони, с количества между 5-15 л/кв.м, на изолирани места до 25 л/кв.м. В останалата част от страната ще бъде до 10 л/кв.м.

На 7 и 8 август се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна. Вероятни са значителни повишения в:

- Дунавски водосбор - по-специално реките във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Русенски Лом, Добруджанските реки;

-    Източнобеломорски водосбор - горното течение на река Марица (река Чепеларска и горното течение на река Въча);

-    Западнобеломорски басейн - реките Места, горното течение на Струма и притоците й Конска, Светля, Треклянска, Соволянска Бистрица, Новоселска, Елешница, Благоевградска Бистрица.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, на отделни места в горепосочените водосбори, в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.