Валежи, нивата на реките са около праговете за високи води

23.03.2016г.


По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще е дъждовно, с преобладаващи количества между 7 и 12 л/кв.м. В северозападните райони ще има по-значителни валежи – 15-25 л/кв.м. В крайните южни райони (в Родопите) през втората половина на денонощието валежите ще са интензивни и придружени с гръмотевици, със сумарни количества 15-25 л/кв.м, на отделни места до 35 л/кв.м.

През следващите две денонощия валежите ще продължат. През нощта срещу четвъртък – в Северна България  ще паднат 1-6 л/кв.м, в Южна - от 1 до 15-20 л/кв.м. В четвъртък в Северна и Западна България  валежите ще са 1-5 л/кв.м, в Югоизточна – 10-20 л/кв.м, на отделни места 25-30 л/кв.м. През нощта срещу петък в Западна България само на отделни места ще има незначителни валежи, до 1 л/кв.м, в Източна все още ще превалява - 1-5 л/кв.м. В петък в североизточната половина от страната ще е почти без валежи, в Югозападната отново ще вали, предимно 1-5 л/кв.м, в Рила и Пирин до към 10-12 л/кв.м.

Водните количества на реките в по-голяма част от страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: средното течение на Искър, Черни Вит при с. Вит (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Дунавски басейн: в резултат на прогнозирани валежи днес са възможни незначителни повишения във водосборите на реките Тимок, Арчар, Лом, Огоста, Искър и долните течения на Вит и Осъм. На 24 март са възможни повишения в средните и долни течения на всички реки в басейна, вследствие на прогнозираните валежи. На 25 март се очаква речните нива във водосбора да се понижават или да останат без съществена промяна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 23, 24 и 25 март ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От 24 март ще започне повишение на водните количества, което ще бъде по-значително във водосборите на реките Блато, Батулийска, Искрецка, малък Искър и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 23, 24 и 25 март, че водните нива ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. От 23.03 и 24.03 се очакват повишения на водните нива на реките във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 23, 24, 25 и 26 март ще бъде над средномногогодишната стойност. В периода 23-26 март се очакваат съществени повишения на нивата във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи, първите два дни - главно в горните части на водосбора, а от 24.03 и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.