Валежите постепенно ще спрат в цялата страна

17.09.2014г.

По данни и прогнози на НИМХ, валежите ще са в процес на спиране, ще са по-слаби и на по-малко места. Ще има и временни разкъсвания на облачността. Привечер над Югоизточните райони от страната ще се развие мощна купестодъждовна облачност и през нощта там ще има интензивни валежи. Ще духа слаб, в източните райони от страната – до умерен Североизточен вятър. Максималните температури, в повечето места, ще са между 18° и 23°.

През днешния ден, в резултат на падналите валежи през последните две денонощия и високата почвена влага, водните количества и нива ще са значително повишени при следните реки:

·Тополовец и притоците й;

·Войнишка и притоците й;

·Видбол;

·Арчар;

·Скомля;

·Лом – горно и долно течение;

·Цибрица;

·Огоста и притокът и река Скът;

·Искър - вследствие на валежите през изминалите денонощия и високата почвена влага, се очаква през следващите дни увеличение на водните количества и повишаване нивата на реките във водосбора на р. Искър, като по-значителните от тях ще бъдат във водосборите на реката над яз. „Панчарево” - реките Лесновска, Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. „Панчарево”. Водните нива в прогнозирания период 18-20 септември, ще са около прага за предупреждение.

·Вит – горно и средно течение;

·Осъм – горно и средно течение;

·Марица и притоците й в горното и в средното й течение, като по-значителни ще бъдат повишенията при реките Тополница, Чепеларска, Черкезица, Мечка;

·Арда и притоците й в горното й течение- реките Маданска, Давидковска, Върбица;

·Очаква се повишение на нивата на най-южните реки от Черноморския басейн – Ропотамо, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека, Резовска;

·Значително ще се повишат и нивата на притоците на река Струма в долното й течение: реките Санданска Бистрица и Лебница.

Времето може да бъде потенциално опасно. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Предвид динамичната метеорологична обстановка, съществува риск от локални, внезапни наводнения.