Валежите продължават, на места ще достигнат до 25 л/кв.м.

07.08.2014г.

         По прогноза на НИМХ днес отново ще има валежи, придружени от гръмотевици, на повечето места в страната и по-съществени - в планинските райони на Западна България и Източните Родопи. Очакваните количества са от 2-3 до 10-15 л/кв.м, като на изолирани места може да достигнат и до 25 л/кв.м. През нощта превалявания ще има в крайните югоизточни райони, а до полунощ и на места в северозападните. Възможни са повишения на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, басейните на реките Тунджа (долно течение), Марица (долно течение) и Арда, поречията Места и Струма. 

 

Утре отново ще има краткотрайни валежи, очаквани количества в по-голямата част от страната между 3 и 10 л/кв.м, локално до 20 л/кв.м.

 

На 8 и 9 август се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна. 

За наблюдавания период са вероятни по-значителни повишения в: 

 

- Дунавски басейн - по-специално реките във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Искър (р. Банкенска, р. Владайска и р. Искрецка, р. Златна Панега, р. Гостиля и в средното и долно течение на основната река Искър), Янтра; 

 

-      Източнобеломорски басейн - долното течение на река Тунджа; 

 

-      Западнобеломорски басейн - поречията Струма и Места. 

 

Предвид динамичната метеорологична обстановка, на отделни места в горепосочените водосбори, в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.