Във вечерните часове днес и утре съществува вероятност за локални поройни наводнения,активира се Оперативното звено в МОСВ

20.05.2016г.

След постъпила прогноза от НИМХ-БАН за очаквани валежи, днес от 10 часа се активира работа на Оперативното звено на МОСВ и на Басейновите дирекции с център Плевен, Пловдив и Благоевград.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) обяви  за  днес жълт код за дъжд в дванадесет области: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

През нощта срещу събота ще има значителни валежи от дъжд с количества 20-25 л/кв.м, на места в планинските райони до 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и в събота през деня.

За  утре от НИМХ  е обявен жълт код за дъжд в шестнадесет области: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово,Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес след обяд ще започнат валежи, главно в западната половина от страната, които постепенно ще се усилват. До полунощ се очаква количества да са предимно между 1-2 и 8-10 л/кв.м, на места в планините и до 15-20 л/кв.м. През нощта срещу събота и в събота валежите ще продължат и на места в югозападната половина от страната се очакват значителни количества - между 20 и 40 л/кв.м. По-слаби ще бъдат в Североизточна България. В неделя преди обяд все още на места в Източна България ще превалява дъжд, но от запад валежите ще спират. Количества между 5 и 10 л/кв.м.

През денонощието от 8ч. на 18 до 8ч. на 19 май  водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без съществени изменения.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при гр. Камено (Черноморски басейн), р. Чепеларска при с. Бачково, р. Върбица при сп. Джебел, Арда при с. Вехтино и р.Марица при гр. Белово (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -19 см до +7 см;

Черноморски басейн: Регистрираните понижения са от -36 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -31 см до +40 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -10 см до +4 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От вечерните часове днес, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват по - значителни повишения в горните и средни течения на реките Лом, Цибрица, Огоста (водосбора над яз. Монтана) и Искър. Временни повишения се очакват и в горните и средни течения на реките Вит и Осъм, както и в горното течение на Янтра. Повишенията ще продължат и на 21 и 22  като от 22 май  и ще бъдат вследствие на оттичане, главно в долните течения на споменатите по-горе реки.

Във вечерните часове днес и утре съществува вероятност за локални поройни наводнения във водосбора на река Лом, в горните части на р. Огоста, както и в горните и средни части от водосбора на р. Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 20, 21 и 22 май  ще бъдат над средномногогодишните стойности. От следобедните часове днес ще започне покачване на водните нива на реките във водосборите: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Батулийска и р. Искрецка.

 

Във вечерните часове днес и утре в резултат на очаквани интензивни валежи има вероятност от поройни наводнения във водосборите на реките: р. Владайска, р. Банкенска, р. Лесновска и р. Блато.

От 21 май ще има покачване на водното ниво в средното течение и долното течение на основната река Искър, високите води ще бъдат в периода 21 – 24 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 20, 21 и 22 май  ще бъдат над средномногогодишната стойност. От вечерните часове днес се очакват временни повишения в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23 май ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и утре нивата във водосбора плавно ще се понижават. В периода 21-23 май  са възможни незначителни повишения във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.