Възможни са краткотрайни, на места незначителни повишения на реките

26.06.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) и днес около и след обяд, главно в северозападната половина от страната, ще има превалявания, на места до 5-10 л/кв.м. И през почивните дни ще има превалявания на места, в следобедните часове и с гръмотевици. Количества от 1 до към 10 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 24.06 до 8 ч. на 25.06) речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали. Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове. Водните количества на наблюдаваните реки са около и над праговете за високи води, като на някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, по Южното Черноморие, в Източно- и Западнобеломорски басейни водните количества са около прага за средни води. Регистрираните в 8 ч. днес нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от - 9 см до + 19 см. Повишения с до + 19 см са отчетени в поречието на река Вит
Черноморски басейн: отчетени са колебания от - 4 см до + 5 см
Източнобеломорски басейн: отчетени са понижения в поречието на река Тунджа с до - 5 см. Колебания от - 11 см до + 4 см са регистрирани в поречието на река Марица. Повишенията са отчетени в горното и средно течение на реката.
Западнобеломорски басейн: регистрирани са колебания от - 4 см до + 3 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес ще се понижават или ще се задържат. Възможни са краткотрайни, на места незначителни повишения на реките:
Дунавски басейн: незначителни краткотрайни повишения са възможни днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи във водосборите на реките Лом, Огоста, Искър – по средното течение, Вит – по средното и долното течение, Осъм – в долното течение, Янтра – в горното и средното течение, Русенски Лом – в долното течение. Според моделираните водни количества за р. Искър днес, утре и в неделя нивата ще са около средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за същия период ще бъдат над средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката на 26, 27 и 28 юни ще бъде около и над средно многогодишната стойност и ще остане без съществени изменения.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.