Възможни са краткотрайни незначителни повишения на речни нива

03.11.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН  (НИМХ-БАН) днес след обяд и през нощта срещу петък, с преминаването на студен атмосферен фронт, от северозапад ще започнат превалявания. Количествата ще са до 5 л/кв.м. В петък валежите бързо ще спрат, само сутринта на отделни места в източните райони са възможни незначителни количества. В събота на отделни места в източните райони съвсем слабо ще превали. Количества - под 1 л/кв.м.

През последното денонощието водните нива в по-голямата част от страната са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около праговете за високи води са водните количества на р. Провадийска при Провадия (Черноморски басейн), р. Марица при градовете Първомай и Свиленград /при гр. Свиленград се извършват строителни дейности, довеждащи до подприщване на реката в този участък/ (Източнобеломорски басейн).

Вследствие на работата на хидротехнически съоръжения, при отделни измервателни пунктове във водосборите на реките Искър (Дунавски басейн), Тунджа, Марица и Арда (Източнобеломорски басейн), са отчетени по-съществени денонощни колебания на водните нива с от -61 до +33 см.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -4 см до +4 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -5 см до +6 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес водните нива в басейна ще останат без съществени изменения. От вечерните часове днес и утре, в резултат на валежи са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива в средните и долни части от водосборите на реките в басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 3, 4 и 5 ноември  ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Във вечерните часове днес и утре ще има краткотрайно незначително повишение на водните нива на реките във водосбора на р. Искрецка и в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 3, 4 и 5 ноември ще бъдат над средно многогодишните стойности. От вечерните часове днес и утре се очакват краткотрайни повишения на водните нива на основната река и във водосборите на притоците й. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката от 3  до 6  ноември  ще бъдат около средно многогодишните стойности.Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. На 4 и 5  ноември във водосбора ще има незначителни повишения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.