Възможни са краткотрайни незначителни повишения на водните нива

04.11.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН)  днес от северозапад валежите ще започнат да спират, най- късно над Югоизточна България. Очаквани количества за следващото денонощие между 2 и 7 л/кв.м. В събота на отделни места в източните райони съвсем слабо ще превали. Количества - под 1 л/кв.м. В неделя на отделни места в Западна България е възможно  слабо да превали с количества - под 1-2 л/кв.м.

През последното денонощието в по-голямата част от страната водните нива са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. В района на хидрометричната станция на р. Марица при Свиленград (Източнобеломорски басейн) се извършват строителни дейности, довеждащи до подприщване на реката в участъка.

Вследствие на работата на хидротехнически съоръжения при отделни измервателни пунктове във водосборите на реките Искър (Дунавски басейн) и  Марица (Източнобеломорски басейн), са отчетени по-съществени денонощни колебания на водните нива.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -21 см до +19 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -3 см до +1 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -25 см до +12 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -6 см до +7 см. 

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес в резултат на валежи са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива в средните и долните части от водосборите на реките в басейна. От 5 и на 6 ноември  водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: На 4 , 5 и 6 ноември водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни ще има краткотрайно, незначително повишение на водните нива в средното и долното течение на основната р. Искър. Водните количества ще  са  под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Водните количества за 4, 5 и 6 ноември  ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и утре се очакват краткотрайни, незначителни повишения на водните нива на реките в басейна. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Водните количества в долното течение на реката на 4, 5, 6 и 7 ноември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Възможни са незначителни повишения във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.