Възможни са краткотрайни повишения на нивата на реките

16.06.2015г.

По прогноза на Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес на много места ще има валежи и гръмотевични бури, с количества от 2-10 л/кв.м, но са възможни и локални до 20 л/кв.м.
В сряда на много места отново ще има валежи и гръмотевични бури, с количества 2-10 /кв.м, локално до около 20 л/кв.м, в Югозападна България и по - големи.
През нощта срещу четвъртък и в четвъртък валежите ще се активизират. Очакваните количества ще са 10-20 кв.м, локални и над 50 л/кв.м.  
През изминалото денонощие (от 08:00 ч. на 14.06 до 08:00 ч. на 15.06) речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са се задържали. Регистрираните водни количества на наблюдаваните реки в страната са около праговете за средни води. Нивата са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от -13 см до +3 см
Черноморски басейн: с до ±5 см
Източнобеломорски басейн: от -18 см до +6 см;
Западнобеломорски басейн: с до ±4 см;
Въз основа на метеорологичната прогноза, хидрологичната информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН , днес и утре са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в цялата страна.
Дунавски басейн: на 16 и 17 юни са възможни краткотрайни повишения.
Според моделираните водни количества за река Искър на 16, 17 и 18 юни, те ще са над средната многогодишна стойност и ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра: за 16, 17 и 18 юни ще са над средно многогодишната стойност и ще са под прага за внимание. Възможни са краткотрайни повишения в горното течение.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 16, 17 и 18 юни ще бъде около и над средно многогодишната стойност. Днес и на 17 юни се очакват повишения в горните части на водосбора, а на 18 юни в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.