Възможни са краткотрайни повишения на речни нива

07.10.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за дъжд в областите Видин и Монтана. Ще вали главно в планинските райони, сумарните количества ще достигнат 20-25 л./кв.м.
След обяд в Западна България количествата ще достигнат 5-15 л/кв.м. Привечер ще завали и в централните райони на страната. Там се очакват количества около 5 л/кв.м. За нощта срещу събота и до обяд, количества на валежите в Централна и Източна България ще са предимно между 10 и 15 л/кв.м, в отделни източни райони и над 20 л/кв.м. В неделя ще е без валежи.

През последното денонощие водните нива на реките в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без изменения. Повишения, вследствие работата на хидротехнически съоръжения и на валежи, са отчетени на отделни измервателни пунктове в Дунавския, Черноморския и Източнобеломорския басейни. Регистрираните изменения на водните нива по данни от конвенционални станции са от - 4 см до + 12 см. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 10 см до + 23 см

Черноморски басейн: колебания от - 4 до + 4 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 13 см до + 12см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 7 см до + 9 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн от вечерните часове днес и утре, в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн. На 9 октомври водните нива в целия басейн ще се понижават или ще са без изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества за 7, 8 и 9 октомври ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 7, 8 и 9 октомври, че водните количества ще бъдат около средно многогодишната стойност и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 7, 8, 9 и 10 октомври водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Краткотрайни незначителни повишения във водосбора са възможни в периода 8-10 октомври. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.