Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

05.01.2017г.

Националният институт по метеорология и хидрология на БАН ( НИМХ-БАН) обявява за днес жълт код за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив и Пазарджик. Ще завали сняг и ще се образува снежна покривка средно около 10 см. На места в югозападните и планинските райони покривката ще около 15 см. През нощта срещу петък валежите ще се усилят.

Днес валежите постепенно ще обхванат цялата страна, като в повечето райони от Западна България ще са от сняг, а в останалите – от дъжд. Количества – от 5 до 15 л/кв.м. През нощта срещу петък и в петък, в повечето райони ще вали сняг, в крайните южни и източни райони, през нощта срещу петък валежите все още ще са от дъжд. Валежите в Южна България ще се усилят през нощта срещу петък. Количества – от 5-10 л/кв.м. до 25-40 л/кв.м. в планините. Най-съществени ще са валежите в Родопската област, както и на места в Предбалкана. В петък през деня и на места в Източна България ще има количества между 15 и 30 л/кв.м. Привечер в петък от югозапад валежите ще отслабват и спират, най-късно, в събота сутринта, в североизточните райони.

През денонощието от 8 ч. на 3 януари до 8 ч. на 4 януари нивата на наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения. В следствие работата на хидротехнически съоръжения са отчетени по-значителни денонощни колебания на водните нива (от -11 см до +59 см) във водосборите на р. Искър (Дунавски басейн) и р. Арда (Източнобеломорски басейн). Поради ниските температури и малките водни количества в отделни участъци на реките в Дунавския, Черноморския и Западнобеломорския басейн е регистрирано образуване на брегови лед.
Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -11 см до +19 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения до +4 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -20 см до +20 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -5 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес речните нива слабо ще се повишават, следствие на валежи от дъжд и снеготопене. През нощта срещу 6 и на 6 януари , в резултат на валежи, са възможни незначителни и краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на наблюдаваните реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 5, 6 и 7 януари ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. В следващите два дни, вследствие на частично снеготопене ще има незначително покачване на водното ниво на реките във водосбора на река Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: За 5, 6 и 7 януари прогнозираните водни количества ще бъдат над средно многогодишните стойности. От днес вследствие на валежи и частично снеготопене сe очакват по-съществени повишения на водните нива в планинските части от водосборите на притоците реките – Лефеджа и Росица, както и в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 5, 6, 7 и 8 януари ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и утре са възможни незначителни повишения на нивата във водосбора, вследствие на снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.