Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

04.06.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес в следобедните часове и до полунощ ще се развива купесто -дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на места интензивни. Количествата между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони и над 20 - 25 л/кв.м. Ще има условия и за градушки. В неделя на места ще има  краткотрайни валежи . Количествата на валежите за денонощие - между 5 и 15 л/кв.м, на отделни места до около 20 л/кв.м. През нощта срещу понеделник превалявания са възможни в източните райони, а през деня, на много места в страната. Количествата - между 5 и 15 л/кв.м., в отделни райони до 20-25 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч.на 2 до 8 ч. на 3 юни водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали непроменени. Незначителни повишения, в резултат на валежи, са регистрирани при отделни наблюдателни пунктове: р. Искър при с. Бели Искър, р. Искър при с. Ореховица (Дунавски басейн), р. Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), р. Марица при гр. Първомай (Източнобеломорски басейн) и р. Струма при гр. Перник (Западнобеломорски басейн).Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Голяма река при с. Стражица (Дунавски басейн), р. Врана при с. Кочово, р. Айтоска при гр. Камено (Черноморски басейн), долното течение на р. Марица и родопските й притоци, р. Арда (Източнобеломорски басейн) и р. Струма (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -12 см до +19 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -26 см до +11 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -16 см до +46 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -11 см до +9 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 2 дни в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн. По-значителни са възможни днес в горните течения на реките Огоста, Вит, Осъм и Янтра, както и в средното и долното течение на р. Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 4 и 5 юни  ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес ще има незначителни повишения на водните нива на реките във водосборите на: р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, както и  повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 4, 5 и 6 юни ще бъдат над средномногогодишната стойност. Днес и утре са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките: Росица, Янтра над Габрово. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 4, 5, 6 и 7 юни  ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни във водосбора са възможни краткотрайни повишения, като по-значителни се очакват да бъдат в периода 6-9 юни. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук