Възможни са краткотрайни повишения на речните нива, жълт код за сняг – в 26 области

29.11.2016г.

За днес Националният институт по метеорология и хидология към Българската академия на науките (НИМХ-БАН) е обявил жълт код (първа степен на опасност) за сняг в цялата страна, без областите Варна и Бургас. Ще вали сняг и ще се образува тънка и неравномерна снежна покривка. В областите Варна и Бургас жълтият код днес е за силен вятър – от север-североизток и пориви до 22 м/с.

За областите Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали жълтият код е и за сняг, и за силен вятър. Там ще се образува тънка и неравномерна снежна покривка. Очаква се силен вятър от север-североизток, с пориви до 25 м/с.

За Черно море е обявен жълт код за вятър и вълнение. Днес и през нощта вятърът там ще бъде от север-североизток, с пориви 15-20 м/сек. Вълнението е 3-4 бала.

Днес валежите от сняг ще продължат. Очакваните количества в по-голямата част от страната са от 5 до 10-15 л/кв.м, а в крайните северозападни и североизточните райони – до 3 л/кв.м. В сряда и четвъртък не се очакват валежи.

През денонощието от 8.00 ч. на 27 ноември до 8.00 ч. на 28 ноември водните нива на реките в страната са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. С водно количество над прага за високи води е само р. Провадийска при гр. Провадия.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ-БАН са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -22 см до +28 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -9 см до +15 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +8 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес, в резултат на валежи, са възможни незначителни краткотрайни повишения на речните нива в басейна. По-значителни повишения на водните нива са възможни във водосборите на реките Лом, Огоста, Искър и Вит. От 30 ноември водните нива в басейна плавно ще се понижават, като повишения в следствие на оттичане са възможни в долните течения на реките от басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 29, 30 ноември и 1 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 29, 30 ноември и 1 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и утре се очакват краткотрайни незначителни повишения на водните нива в целия водосбор. На 1 декември водните нива във водосбора ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 29 и 30 ноември, 1 и 2 декември ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.