Възможни са краткотрайни повишения на речните нива в Дунавския и Източнобеломорски басейн

25.09.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес след обяд и през нощта срещу събота в Западна България ще вали. Количествата валежи, в повечето места, ще са между 10 и 20 л/кв.м. В събота ще превали и в централната част от страната, количествата ще са до 20 л/кв.м. В Източна България вероятността за валежи е малка. В неделя ще превали, с по-голяма вероятност в западната половина от страната, количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 23.09. до 8 ч. на 24.09.) нивата на наблюдаваните реки са се покачили незначително. В по-голямата част от страната те са около праговете за средни и ниски води. Нивата в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на нивата на наблюдаваните реки от автоматични и конвенционални станции на НИМХ са :
Дунавски басейн: Колебания от -2 см до +15 см.
Черноморски басейн: Регистрирани повишения на водните нива до +15 см.
Източнобеломорски басейн: колебания от - 17 см до +18 см., както и повишение на нивото на р. Въча при Забрал с +87 см. в резултат на работата на хидротехническите съоръжения.
Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -4 см до +2 см.
Според метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес са възможни краткотрайни повишения на нивата в горното течение на реките Осъм и Росица.
Днес и утре са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките на запад от р. Огоста: р. Тополовец, р. Войнишка, в горното течение на р. Лом, р. Цибрица и р. Огоста и в целия водосбор на притока й Скът.
Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира за 25 септември нива около и под средната многогодишна стойност. На 26 и 27 септември прогнозираните водни количества ще са около и над средната многогодишна стойност ще има покачване на нивата на реките във водосборите на: р. Владайска, р. Малък Искър, р. Златна Панега, р. Гостиля и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
На 25 и 26 и 27 септември прогнозираните нива за водосбора на Янтра ще са около средно многогодишната стойност. На 25 септември са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките във водосбора на р. Росица. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира нива под средномногогодишната стойност за 25, 26, 27 и 28 септември. Днес се очакват повишения в долното течение на реката, след което нивата ще започне бавно понижение. На 28-ми се очакват повишения в горното течение на реката.
Днес ще има краткотрайни повишения на водните нива на Добруджанските реки.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.