Възможни са нови повишения на нивата на реките

07.04.2015г.

От Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) за днес е обявен оранжев код за вятър в областите Добрич и Варна.  Силен вятър от север-северозапад със скорост 20-25 м/с.
Оранжев код: Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
Жълт код за вятър е обявен за Русе , Търговище , Разград , Шумен , Силистра , Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. В тези райони - силен и временно бурен север-северозападен вятър. Скорост - 14-19 м/с, с пориви до 24 м/с.
Жълт код:Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес ще има превалявания, но по-слаби и предимно в Северна България, допълнителни количества до 7-12 л/кв.м. И през следващите две денонощия ще има валежи, но на по-малко места и по-слаби, с количества  между 1 и 5 л/кв.м за денонощие.
Водните количества на реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре,  вследствие на прогнозирани валежите, които на местата с неразтопена снежна покривка допринасят за интензивното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни значителни повишения на речните нива в цялата страна.
Дунавски басейн:очаквани повишения от прогнозирани валежи от дъжд в горните и средни течения на реките: Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра.
Прогноза за река Янтра: Водните количества за 7, 8 и 9 април ще бъдат над средната многогодишна стойност. Водните нива ще са над прага за внимание.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.
Повишено внимание за водосборите на реките Искър, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма и Южночерноморските реки. Възможни са внезапни наводнения.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.