Възможни са по-съществени повишения на речните нива

08.11.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) утре са възможни локални поройни и дъждовни наводнения във водосбора на реките Искър, Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добружанските реки.

За днес НИМХ – БАН обявява оранжев код (втора степен) за опасно време в 20 области от Западна, Централна и Южна България.  През деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде силен и бурен, със средна скорост между 7-15 м/с и с пориви на места до 32 м/с. Жълт код за силен вятър е обявен в 8 области в Дунавската равнина, Лудогорието и Добруджа, където ще духа южен вятър със средна скорост 8-13 м/с и пориви около 20-25 м/с. В 10 области от Западна България е в сила предупреждение за обилни валежи, с количества, достигащи на места 25-35 л/кв.м.

 За Черно море жълт код за вятър и вълнение. Южният вятър ще се усили със средна скорост 13-17 м/с (7 по Бофорт) и пориви около 20-25 м/с (8-9 по Бофорт), море 3-4.

Днес валежи ще има главно в Югозападна България, с количества между 10 и 15 л/кв.м, на места в планините до 20-25 л/кв.м. В Дунавската равнина ще паднат между 2 и 8 л/кв.м. В източните райони и Горнотроакийската низина все още ще е почти без валеж. В сряда валежите ще продължат, на места ще са интензивни и значителни. В югоизточните райони през по-голямата част от деня ще се задържи без валежи, но привечер и там ще завали. Количествата в по-голямата част от страната ще са от 20-30 л/кв.м, локално (главно в Югозападна България и Родопите) и повече – до 40-50 л/кв.м., в югоизточните райони, където ще завали най-късно –  между 5 и 10 л/кв.м. В четвъртък валежите ще продължат. Значителни по количество ще са на места в източната половина от страната –  между 20 и 30 л/кв.м., от запад през деня в четвъртък ще спират.  През последното денонощие в по-голямата част от страната водните нива са се понижавали или са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около праговете за високи води е водното количество на р. Марица при Първомай и при Свиленград (при Свиленград се извършват строителни дейности, довеждащи до подприщване на реката в този участък) –  (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от -2 см до + 10 см

Черноморски басейн: без регистрирани изменения

Източнобеломорски басейн: колебания от – 22 см до + 14 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от – 5 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес в резултат на интензивни валежи са възможни по-съществени повишения на речните нива във притоците от горните течения на р. Янтра и р. Русенски Лом. На 9. ноември, в резултат на интензивни и продължителни валежи, ще има съществени повишения на речните нива във водосборите на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и горното течение на Русенски Лом. На 9, в резултат на интензивни валежи са възможни локални поройни и дъждовни наводнения във водосбора на реките Искър, Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добружанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 8, 9 и 10 ноември ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. От днес водните нива на реките във водосбора ще се повишават. По-значително ще се повишат водните нива и водните количества на реките във водосборите над яз. „Панчарево“, Владайска, Банкенска, Лесновска, Блато, Батулийска, Искрецка и Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Най-високи водни нива ще бъдат достигнати на 9 и 10 ноември. От днес ще започне повишение на водното ниво и водното количество в средното и долното течение на основната река Искър. По-значително ще бъде повишението утре. Водните количества над и в района на гр. Нови Искър ще бъдат над прага за внимание. В останалата част от водосбора, водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за днес, че водните нива ще бъдат около средно многогодишните стойности. От нощта на 8 срещу 9 модела прогнозира повишение на водните количества във целия водосбор на реката и притоците ѝ, което ще продължи и на 10 ноември. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11 ноември ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес нивата във водосбора все ще останат без съществени изменения. В периода 9 – 12 ноември се очакват значителни повишения във водосбора. На 9 –  главно в средните и долни части на водосбора, а през нощта на 9 срещу 10 – в горните и средни части на водосбора са възможни локални поройни наводнения. На 11 срещу 12 и на 12 водното количество на реката при хидрометрична станция Божичен има вероятност да достигне прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.