Възможни са по-значителни повишения на някои реки в Западнобеломорския район

09.08.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес на места в Западна, Централна и крайните югоизточни райони на България ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Количествата на валежа ще са между 1 и 5 л/кв.м, на места до 5-10 л/кв.м. в планинските райони. В сряда и през по-голямата част от четвъртък ще е без валежи. По-късно през деня в четвъртък и до полунощ срещу петък на отделни места в Западна България ще превали краткотраен дъжд. Количества на валежите ще са между 1 и 5 л/кв.м., но са възможни локални интензивни извалявания до 15-20 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 7 до 8 ч. на 8 август речните нива в по-голямата част от страната са останали без съществени изменения. По-значителните колебания на речните нива във водосбора на р. Искър в Дунавския басейн, и р. Марица и Арда в Източнобеломорския басейн, са вследствие на работа на хидротенически съоражения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 4 см до + 5 см. Колебанията от -9/+37 см във водосбора на р. Искър, са вследствие работа на хидротехнически съоражения

Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 6 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 10см до + 9 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 9 см до + 9 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Вечерта на 11 август  и през нощта са възможни краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите реките Искър, Вит и Осъм. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 9, 10 и 11 август ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Вечерта на 11-и  и през нощта са възможни краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите над яз. Панчарево – реките Лесновска, Малък Искър, Гостиля и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 9, 10 и 11 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Днес и през следващите два дни не се очакват съществени изменения на водните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 9, 10, 11 и 12 август водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 12-14.08 са възможни краткотрайни повишения във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.