Възможни са повишения на речните нива в цялата страна

13.03.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН(НИМХ-БАН) за утре е обявен жълт код за сняг за четири области – Кърджали , Смолян , Пловдив  и Пазарджик.
За Кърджали и Смолян:  Очакват се валежи от сняг, на повечето места до 10-15 л/кв.м, но на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.
За Пловдив и Пазарджик:  В Рило-Родопската област се очакват валежи, в повечето места до 10-15 л/кв.м, на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.
 

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Около и след полунощ валежите ще се активизират. Валежи в повечето места до 10-15 л/кв.м, в Рило-Родопската област до 20-30 л/кв.м. Почти без валежи ще е в крайните североизточни и югозападни райони от страната.  В неделя все още на места ще има превалявания с  количества - между 5 и 10 л/кв.м. В понеделник - без валежи.
През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна. Повишения са регистрирани в Дунавския и в Източнобеломорския басейн.
Дунавски басейн: Водните нива са се изменяли в границите -11/+76 см; По-значителни са повишенията в долната част на водосбора на р. Осъм с до +76 см;
Черноморски басейн: Нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -20 см;
Източнобеломорски басейн - понижили са се нивата на реките: р. Тунджа при гр. Елхово с -6 см, р. Марица при гр. Свиленград с -100 см, нивото на р. Върбица при сп. Джебел се е понижило с -2 см;
Западнобеломорски басейн: отчетени са незначителни повишения – в поречие Места с до +8 см и с до +5 см в поречие Струма.
Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и през следващите 1-2 денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг.
За Дунавски басейн повишения от оттичане се очакват за: р. Лом – горно течение, р. Огоста – горно течение, р. Искър – средно и долно течение, р. Вит – горно течение, р. Осъм – горно течение, р. Янтра – горно течение.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.