Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около праговете за високи води

24.02.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология, днес ще има превалявания главно в южните и източни райони на страната с преобладаващи количества от 2 до 4 л/кв.м, на места в южните Родопи и Пирин - до 10 л/кв.м.
Утре на много места ще превалява дъжд. В Северна България количествата ще са от 1 до 5 л/кв.м, в Южна България от 5 до 15 л/кв.м. В четвъртък валежите ще спрат, не е изключено на отделни места да превали с количества от 1 до 5 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се задържали или са се понижавали. Изключение прави само Западнобеломорски басейн, където са отчетени несъществени повишения.
Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни известни повишения на речните нива в Южна България. Утре в резултат на прогнозните количества валежи от дъжд и очаквано снеготопене сa вероятни повишения на речните нива в цялата страната.