Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води

26.05.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) през това денонощие ще има валежи главно в Източна България, в централната част на Северна България, както и в планините. Количествата в повечето места ще са между 1 и 6 л/кв.м., в Централна Северна България и в Лудогорието – между 10 и 15 л/кв.м., където на отделни места са възможни и градушки и по-големи количества на валежа. В петък главно в следобедните часове на места в източната половина от страната ще превали. Количества ще са между 5 и 10 л/кв.м., на отделни места в Източна България са възможни краткотрайни локални извалявания до около 15 л/кв.м. Изолирани превалявания са възможни в следобедните часове и в планините на Западна България, количества на валежите там - до около 5 л/кв.м. В събота на отделни места в източните райони ще превали краткотраен дъжд, количества на валежа - между 1 и 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 24 до 8 ч. на 25 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в Дунавския басейн са се повишили. Повишения на водните нива в Черноморския басейн са регистрирани на р. Врана при с. Кочово и р. Луда Камчия при с. Бероново, в останалата част от басейна реките са се понижавали или са останали без изменения. В Източнобеломорския басейн водните нива слабо са се понижавали, повишения са регистрирани в долното течение на р. Марица и притоците й, както и в горното течение на р. Арда. Водните нива в Западнобеломорския басейн са се понижавали или са били без съществени изменения, повишение е отчетено на р. Струма при с. Бобошево. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), р. Айтоска при гр. Камено, р. Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), р. Марица при гр. Пловдив и гр. Свиленгерад, както и р. Харманлийска при гр. Харманли, р. Чепеларска река при с. Бачково, р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн), р. Речица при с. Ваксево (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебанията са от - 6 см до + 46 см

Черноморски басейн: колебания от - 6 см до + 40 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 12 см до + 11 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 8 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн вследствие на прогнозирани валежи, днес и утре се очакват повишения на водните нива на реките в целия Дунавски басейн. Значителни повишения на водните нива ще има днес сутринта в горните течения на р. Вит и р. Осъм, във водосбора на р. Янтра (р. Росица и р. Янтра над гр. Габрово). Днес и сутрешните часове на 27 май се очакват по-значителни повишения в долните течения на реките Вит, Осъм и Янтра, вследствие оттичане. От обедните часове на 27 май нивата на реките в басейна ще започнат да се понижават и в долните им течение. На 28 май водните нива на реките в басейна ще се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 26, 27 и 28 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в долната част на водосбора, главно във водосборите на реките Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. От днес водните нива на реките във водосбора на р. Искър ще започнат да се понижават. Повишения на водните нива ще има в долното течение на основната река Искър в периода до 27 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 26, 27 и 28 май, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес водните нива в целия водосбор ще се повишават, вследствие на прогнозирани валежи. От следобедните часове днес водните нива плавно ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 26, 27, 28 и 29май ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и утре се очакват повишения във водосбора. По-значителни повишения ще има в долната част на Черни лом и Русенски лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.