Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води

05.08.2015г.

        За днес и утре Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви жълт код за високи температури в Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Старозагорска, Хасковска и Благоевградска област. Горещо време с максимални температури 35°-36°. В Благоевград – горещо, с максимални температури 35°-38°. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН днес ще има временно лабилизиране на атмосферата на места – главно в планините и централните райони от страната ще прегърми и превали, количества до 3-6 л/кв.м. В четвъртък и петък главно в планинските райони ще има изолирани краткотрайни валежи. Количества 3-10 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води, в поречието на р. Искър водните нива са около праговете за екстремно ниски води. Водните нива в долното течение на р. Провадийска, както и на р. Сазлийка при Гълъбово, са на праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 17 см до + 47 см
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли до + 1 см
Източнобеломорски басейн: колебания на водните нива от - 12 см до + 1 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от - 2 до + 32 см
 
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и утресе очаква водните нива в страната да се задържат или понижават, възможни за краткотрайни незначителни повишения в резултат на прогнозирани валежи. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и утре водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Днес са възможни краткотрайни незначителни повишения в поречията на Добруджанските реки. Според моделираните водни количества за р. Искър днес и утре водите ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 5, 6 и 7 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества на 5, 6 и 7 август ще бъдат под средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.