Водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води

11.03.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН(НИМХ-БАН) утре на отделни места в планините и по високите полета на Западна България ще превали слаб сняг.  Дъжд и дъжд, примесен със сняг, ще има на места в централните райони и в Предбалкана с очаквани количества - от 1 до 5 л/кв.м.
В петък на места ще има превалявания, предимно от  дъжд, над около 1500 м от сняг с количества от 1 до 5-6 л/кв.м. В събота валежите ще са на повече места. Количества:  в Западна България 1-5 л/кв.м, в Централна и Източна 5-10 л/кв.м.
През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна. Известни повишения са регистрирани в Дунавски и Източнобеломорски басейни.
За Дунавски басейн: в поречие Огоста с до +6 см, в поречие Искър с до +20 см, в поречие Вит с до +16 см, в поречие Осъм с до +22 см, в поречие Янтра +24 см;
Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, а водното количество на р. Марица при гр. Свиленград е над прага за внимание. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни известни повишения или задържане на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им.
През следващите 1-2 денонощия, се очаква повишенията да продължат, поради прогнозирани валежи от дъжд и сняг.
За Дунавски басейн прогнозата е за: река Огоста – средно и долно течение, река Вит - долно течение река Янтра – горно течение.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.