Водните нива на наблюдаваните реки в страната се понижават

05.09.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява жълт код за потенциално опасно горещо време, днес в 18 области- Благоевград, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Търговище, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези области максималните температури ще надхвърлят 35°, на места достигайки и до 38°.
По данни и прогнози на НИМХ, на 5 септември привечер ще има краткотрайни валежи в Северозападна България. За 6 и 7 септември - през нощта срещу неделя ще превали в северозападните райони. В неделя през деня на много места ще превали, по-интензивни ще са явленията в Североизточна България. Количествата на валежите - между 5 и 10 л/кв.м., в отделни райони на Североизточна България - до 25-30 л/кв.м.
От 8 ч. на 3.09. до 8 ч. на 4.09. речните нива на наблюдаваните реки в страната са се понижавали. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения.
Водните количества на наблюдаваните реките са около праговете за средни и ниски води. Водните количества на реките: в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), в средното течение на р. Марица, (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са :
Дунавски басейн: Регистрирани са изменения на водните нива от -8 см до +6 см.
Черноморски басейн: Регистрирани са изменения на водните нива от -2 см до +1см.
Източнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли от -14 см до +17 см.
Западнобеломорски басейн: регистрирани са изменения на водните нива от -3 см до +6 см.
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:
Дунавски басейн - през следващите три дни водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения.Според моделираните водни количества, прогнозираните водни количества на5,6 и 7септември ще са:
за р. Искър - под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
за р. Янтра - около средномногогодишната стойност. От 7 септември ще има повишения на нивата на реките във водосбора на р. Джулюница и р. Лефеджа. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
за р. Русенски Лом - под средномногогодишната стойност. Водните нива ще продължават плавно да се понижават до 6 септември. От 7 септември се очаква нивата във водосбора на р. Русенски Лом да започнат да се повишават, като по-значителни се очаква да бъдат във водосбора на р. Бели Лом. Водното количество ще бъде под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.