За 12 юни 2023 г.: НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи и гръмотевици в 12 области в Западна и Централна България

12.06.2023г.

По данни на НИМХ: 

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА 12 ЮНИ 2023 Г.

Днес над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и в много райони ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На отделни места валежите ще са интензивни и значителни по количество, има условия за градушки. В Източна България ще преобладава слънчево време. След обяд и там облачността ще се увеличи, но само в отделни райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 29°, на места в Западна България - малко по-ниски, в София - около 21°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Сутринта в отделни райони, а около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на места - интензивни и значителни по количество. Ще духа умерен вятър от север-североизток, по високите част от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 11°.

По Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 22°-24°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала. 

ПРОГНОЗА ЗА ОЧАКВАНИ КОЛИЧЕСТВА ВАЛЕЖИ

За 12 юни 2023 г.: на много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Количества между 5 и 20 mm, на места, главно в планинските и крайните северозападни райони - около 35 mm, на изолирани места не са изключени и повече. Има условия за градушки. В източните райони валежите ще са на отделни места, количества там до 10 mm. 

ПРОГНОЗА ЗА ОПАСНИ И ОСОБЕНО ОПАСНИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ЯВЛЕНИЯ

За 12 юни 2023 г.: НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи и гръмотевици в 12 области в Западна и Централна България. Количества на валежите до 25-35 mm.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области и общини може да бъде получена от интерактивните карта на адреси: http://weather.bg