За 13 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение от първа (жълт код) и втора степен (оранжев код) в 16 области в западната половина на страната

13.06.2023г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА 13 ЮНИ 2023 Г.
Днес над западната половина от страната облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места главно в планинските райони след обяд ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Остават условията и за градушки. На изток ще е почти без валежи и с повече слънчеви часове. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е предимно слаб. Максималните температури ще са в широки граници, от 16°–18° в Северозападна България до 24°–26° в югоизточните райони от страната, В София - около 20°. В масивите от Западна и Централна България облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна облачност. Сутринта в отделни райони, а след обяд на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен северозападен вятър, по високите част от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 10°. По Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд - предимно значителна, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 23° - 25°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала.

ПРОГНОЗА ЗА ОЧАКВАНИ КОЛИЧЕСТВА ВАЛЕЖИ

За 13 юни 2023 г.: Днес отново в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Количества между 5 и 20 mm, на места, главно в планинските райони на Западна България 35-50 mm, на изолирани места и повече, а главно в планинските райони на Централна България - 25-35 mm.

ПРОГНОЗА ЗА ОПАСНИ И ОСОБЕНО ОПАСНИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ЯВЛЕНИЯ
За 13 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение от първа (жълт код) и втора степен (оранжев код) в 16 области в западната половина на страната. Главно в планинските райони там се очакват интензивни валежи и гръмотевици. Очаквани количества в областите с оранжев код - 35-50 mm, в областите с жълт код - 25-35 mm. Локално са възможни и повече. Има условия и за градушки.
Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области и общини може да бъде получена от интерактивните карта на адреси: http://weather.bg/0index.php?koiFail=RM01opasni1&nd=0&lng=0.