За 16 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение от втора степен (оранжев код) в 9 области и от първа степен (жълт код) за 7 области в Западна и Централна България

16.06.2023г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА 17 ЮНИ 2023 Г.

През нощта явленията в западната половина от страната ще продължат. На места, главно в Северозападна България и Софийско, ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. На изток в отделни райони все ще има слаби превалявания, но постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса до предимно ясно. Ще бъде почти тихо.

Утре още преди обяд в югозападната половина от страната, а след обяд и в североизточната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места в Западна и Централна България, и гръмотевични бури. На места очакваните нови количества на валежа, главно в западните райони, ще достигнат 50 mm. Почти без валежи ще остане в крайните източни райони. Ще духа слаб до умерен северозападен, в източните райони североизточен вятър.

Температурите ще останат в широки граници, от 17°-18° по високите западни полета до 28° на места в североизточните райони, в София - около 17°. Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна България ще има интензивни, краткотрайни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 10°.

По Черноморието преди обяд облачността ще е разкъсана, след обяд - значителна. На места ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са 23°-25°. Температурата на морската вода е 21°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ОТ 18 ДО 23 ЮНИ 2023 Г.

В неделя в Западна България валежите ще спират, в Централна и Източна с прекъсвания ще продължат, а в отделни райони явленията след обяд ще са интензивни, придружени с гръмотевици.

Температурите ще се понижат и на изток, и максималните ще са предимно между 21° и 26°. През първата половина от новата седмица ще настъпи подобрение на времето, но в понеделник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и гръмотевици, главно в източните райони. През следващите дни ще преобладава слънчево време, с купеста облачност в следобедните часове. Във вторник ще е почти без валежи, в средата на седмицата на отделни места, главно в източните и планинските райони, ще превали краткотрайно, възможно е и да прегърми. Температурите бързо ще се повишават и максималните от сряда до петък ще са между 28° и 33°.

ПРОГНОЗА ЗА ОЧАКВАНИ КОЛИЧЕСТВА ВАЛЕЖИ

За 16 и 17 юни 2023 г.: След обяд на много места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Количества: 10-25 mm; много висока е вероятността в Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан, както и Рило-Родопската област да има локално интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 40-50 mm.
През нощта явленията в западната половина от страната ще продължат. На места, главно в Северозападна България и Софийско, ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Количества 10-15 mm, локално до 25-35 mm.
Утре отново ще има краткотрайни валежи, на много места в Западна и Централна България, и гръмотевични бури. Количества: в Западна И Централна България до 15 mm, локално до 20-35; в Източна България - 1-10 mm.

За 18 и 19 юни 2023 г.: В неделя в Западна и Централна България отново на много места ще има валежи, придружени с гръмотевици, а в отделни райони явленията след обяд ще са интензивни.

Количества за денонощието: 5-25 mm, на отделни места до 35-40 mm; в източните райони до 5-7 mm.

През втората половина на деня в Западна България валежите ще спрат. В понеделник ще превалява главно в източната половина от страната, количества за денонощието 1-10 mm, в крайните източни райони на места до 15-30 mm.

ПРОГНОЗА ЗА ОПАСНИ И ОСОБЕНО ОПАСНИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ЯВЛЕНИЯ

За 16 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение от втора степен (оранжев код) в 9 области и от първа степен (жълт код) за 7 области в Западна и Централна България. Ще има краткотрайни, временно интензивни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. За 17 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение от втора степен (оранжев код) в 15 области и от първа степен (жълт код) за 6 области, главно в Западна и Централна България. Ще има  краткотрайни, временно интензивни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици.

Подробна информация можете да намерите тук.