За 16 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение за опасност от значителни по количество валежи от втора степен (оранжев код) в 9 области и от първа степен (жълт код) за 7 области в Западна и Централна България

15.06.2023г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА 16 ЮНИ 2023 Г.
През нощта валежите в Западна България ще продължат, ще се усилят и в Северозападна България, Западния Предбалкан и Софийско се очакват локални значителни количества. Утре, главно над западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд с гръмотевични бури. В Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан и Рило-Родопската област ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 mm. В източните райони, ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и по-късно през деня на отделни места на юг от Стара планина ще превали дъжд. Вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-югоизток, в западната част от страната ще се ориентира от северозапад. Температурите ще бъдат в широки граници: от 20°- 21° в Западна България до 28°-30° в Източна.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна и Централна България ще има интензивни, краткотрайни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 10°. Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 23°-26°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Прогноза за времето от 17 до 22 юни 2023 г. През почивните дни ще има още валежи, придружени с гръмотевици. В събота повишена вероятност за интензивни явления и градушки има за северозападните райони и Централна България, като на отделни места количествата валеж ще достигат и надхвърлят 50 mm. В неделя в Западна България вече ще е почти без валежи, но в Централна и Източна на много места ще има валежи, придружени с гръмотевици, а в отделни райони явленията след обяд ще са интензивни. Температурите в събота ще останат в широки граници, в неделя ще се понижат и на изток и максималните в страната ще са предимно между 21° и 26°.

През първата половина от новата седмица ще настъпва бавно подобрение на времето, но в понеделник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и гръмотевици, главно в източните райони. Във вторник ще е почти без валежи. В сряда главно в планините и планиските райони в следобедните часове ще превали краткотрайно. Температурите бързо ще се повишават и към сряда максималните ще са между 28° и 33°. В четвъртък въздушната маса отново ще се лабилизира и в следобедните часове на много места ще превали и прегърми; по-голяма е вероятността за интензивни явления в Югоизточна България.

ПРОГНОЗА ЗА ОЧАКВАНИ КОЛИЧЕСТВА ВАЛЕЖИ

За 15 и 16 юни 2023 г.: След обяд на много места, отново в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Количества: 5-15 mm, в планинските райони до 35 mm, локало до 40-50 mm. През нощта и утре на много места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Количества: 10-25 mm; много висока е вероятността в Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан, както и Рило-Родопската област след обяд да има локално интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 40-50 mm.

За 17 и 18 юни 2023 г.: В петък на много места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Количества: 10-25 mm; много висока е вероятността в Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан след обяд да има локално интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 mm. В събота валежи ще има на много места в страната, главно след обяд ще се развиват и гръмотевични бури. Количества: 5-25 mm. Остава с повишена вероятност за интензивни явления и градушки на повече места в страната, а количествата, главно в Рило-Родопската област и Подбалканските котловинни полета, ще достигат и надхвърлят 50-70 mm.

ПРОГНОЗА ЗА ОПАСНИ И ОСОБЕНО ОПАСНИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ЯВЛЕНИЯ

За 15 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи от дъжд с гръмотевици в 13 области от западната част на страната. Очаквани количества до 35 mm, локално до 45-50 mm. За 16 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение за опасност от значителни по количество валежи от втора степен (оранжев код) в 9 области и от първа степен (жълт код) за 7 области в Западна и Централна България.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области и общини може да бъде получена от интерактивните карта на адреси: http://weather.bg/0index.php?koiFail=RM01opasni1&nd=0&lng=0