За 20 март жълт код за сняг в Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик

20.03.2015г.

         По данни и прогнози на Националния институт по метеорология  и хидрология към БАН ( НИМХ- БАН ) за  днес, 20 март,  е обявен жълт код за сняг в четири области – Кърджали, Смолян, Пловдив  и  Пазарджик.

За Кърджали и Смолян: През нощта на 19-ти срещу 20-ти март ще вали сняг и новата снежна покривка ще бъде 5-10 см.
За Пловдив и Пазарджик: В планинската част от областта през нощта на 19-ти срещу 20-ти март ще вали сняг и новата снежна покривка ще бъде 5-10 см.
Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес снеговалежът ще продължи, в сутрешните часове от запад на изток ще отслабва, след пладне в повечето места ще спре, но в източните райони ще започне да превалява слаб дъжд. Очаквани количества за денонощието: в равнините между 1 и 5 л/кв.м, в планинските райони между 5 и 10 л/кв.м. В планинските райони ще се образува нова снежна покривка.
Утре до обяд в източните райони все още ще превалява до 5 л/кв.м, в Западна и Централна България ще е без валежи. В неделя облачността ще се увеличава и вплътнява, но не се очакват  валежи.
Водните количества в реките в почти цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни краткотрайни и незначителни повишения на речните нива в страната. Днес и утре, в резултат на повишената почвена влага, частичното снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, се очакват по-съществени повишения на речните нива в по–голямата част от страната.
За Дунавски басейн се очакват повишения вследствие на валежи от дъжд и сняг, и частично снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра, р. Русенски Лом.
Повече информация за прогнозата за цялата страна можете да намерите тук.