За днес оранжев код за дъжд в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян

01.02.2015г.

 

Поданни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 40 и 60 л/кв.м.
Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
Днес след обяд от запад валежите ще спират. Сумарно за денонощието количествата са от 5-10 в северозападните райони, до 30-40 л/кв.м, по-на изток. В Родопската област и югоизточните райони - до 50 -60 л/кв.м.
През нощта срещу понеделник ще превалява главно в югоизточната половина от страната - 5-10 л/кв.м, но локално и до 20-25 л/кв.м. В понеделник ще вали на повече места в същата област, но по-слабо – предимно от 2-10 л/кв.м.
През нощта срещу вторник ще превалява в цялата страна, в Западна и Северна България - предимно сняг, количества - до 5 л/кв.м; в Югоизточна - дъжд - 5-10 л/кв.м. Във вторник в източната половина от страната - дъжд и сняг-до 2 л/кв.м, в Родопите - 2-10 л/кв.м.
Днес, на база на метеорологичната прогноза, се очаква речните нива в страната да продължат да се повишават. За Дунавски басейн – водосборите на реките, се очаква повишение на речните нива на:
- р. Огоста;
- р. Искър;
- р. Вит;
- р. Осъм;
- р. Янтра и притоците й;
- р. Русенски Лом;
- р. Добруджанските реки.
Подробна информация можете да намерите тук.