Задържането и понижението на речните нива продължава

30.07.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ - БАН) обяви за днес оранжев код за високи температури във всички области от страната. Ще бъде горещо. Максималните температури ще са между 38 и 41 градуса. Видин и Монтана – горещо. Максималните температури ще са между 37 и 39 градуса. Добрич и Варна – горещо с максимални температури 28-30 градуса. Бургас – горещо с максимални температури 29-31 градуса. Смолян – горещо. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 29 градуса. София област, София, Перник – горещо. Максималните температури ще са 36-38 градуса. Времето е опасно. Прогнозирани са за по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
Днес през деня ще е без валежи. По-вероятно е в следобедните часове на места да прегърми. В петък на места от запад на изток ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици. В количества – 3-10 л/кв.м, в отделни райони до 15-20 л/кв.м. В събота само на отделни места, главно в планинските райони слабо ще превали. Количествата – между 2 и 7 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – долно течение, р. Осъм – долно течение, р. Янтра – средно течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Провадийска – горно течение, р. Камчия – долно течение (Черноморски басейн), р. Тунджа – долно течение, р. Марица – горно и долно течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – горно течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в средното й течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 14 см до + 4 см
Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 2 см
Източнобеломорски басейн: незначителни колебания на водните нива от - 55 см до + 10 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се понижили с до – 8 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и утре ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни повишения се очакват в петък 31 юли в резултат на прогнозирани валежи. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и утре водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни незначителни повишения се очакват утре. Според моделираните водни количества за р. Искър на 30, 31 юли и 1 август ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 30, 31 юли и 1 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества на 30, 31 юли и 1 август ще бъде около средномногогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.