Зам.-министър Димитров към участниците в празника за Деня на Дунав: Бъдете откриватели всеки ден и пазете реката

30.06.2021г.

Да бъдат откриватели всеки ден и да пазят Дунав – това пожела инж. Петър Димитров, зам.-министър на околната среда и водите, на младите участници в Деня на Дунав – 29 юни, в село Байкал, община Долна Митрополия. Инж. Димитров подчерта, че когато всички сме обединени от общата мисия за опазването на река Дунав, ще имаме по-чиста река и околна среда.

Инициативата в село Байкал включваше пленер по живопис, представяне на подвижна лаборатория за изследване на речни води и лекция с доц. д-р Тихомир Стефанов, Национален природонаучен музей – София на тема “Биоразнообразието на Дунав”.

Инж. Димитров посочи, че учители като Иво Джокин, основен организатор на събитието, са важни и ценни за децата и обществото ни, защото по достъпен и интересен начин се дават много знания за опазването на водите, на биоразнообразието и компонентите на околната среда, като цяло. Зам.-министър Димитров връчи специални грамоти „Приятел на Дунав“ на участниците в празника и увери, че МОСВ и регионалните му структури винаги ще подкрепят иновативните проекти.

В събитието участваха Цветомира Христова, директор на Басейнова дирекция "Дунавски район", Стефан Цанев, директор РИОСВ-Плевен,  Георги Маринишев, кмет с. Байкал. Организатори на събитието бяха Община Долна Митрополия, Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси - с. Байкал, Кметство с. Байкал, НЧ „Пробуда-1925“. Образователните дейности по повод Деня на Дунав през тази година бяха по проект към Lyans International на Дамски клуб "Огледало", Плевен.

През тази година кампанията за 29 юни преминава под мотото „Открий Дунав“, като през настоящата седмица в цялата страна се организират акции за почистване, конференции, пленери, концерти, при спазване на всички противоепидемични мерки.