Запазва се тенденцията към понижение или задържане на речните нива

18.02.2015г.

По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология, днес на изолирани места в източните райони ще прехвърча слаб сняг с незначителни количества. В четвъртък и петък само на отделни места ще превали слаб сняг. 
През изминалото денонощие нивата на почти всички от наблюдаваните реки в страната са се понижили незначително или са се задържали. Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре ще се запази тенденцията към понижение или задържане на речните нива в страната, като на места, в резултат на прогнозираните незначителни количества валежи от сняг и частично снеготопене, са възможни известни краткотрайни повишения на речните нива.
За три области в страната - Добрич, Варна и Бургас, за днес е обявен жълт код за вятър. По Черноморското крайбрежие ще духа силен северен вятър с пориви до 20 м/с.
Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако се работи на открито.  Трябва да следят прогнозите за времето и да не се поема излишен риск.
От системата за ранно предупреждение за река Тунджа, към момента  са обявени  следните кодове:
Тунджа  при Елхово  - оранжев код - "Риск за тревога"; Тунджа при  Ямбол -  жълт код - "Предупреждение".