Започва плавно понижение на речните нива

28.04.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за ниски температури в страната. Минималните ще са между минус 1 и 3°q и по-ниски температури на повърхността на почвата. Ще се образува слана! Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН днес след обяд само на отделни места в планинските райони ще превали слаб дъжд. Количествата ще са между 1 и 3 л/кв.м. В петък ще вали на много места в Западна и Централна България в количества от 2-10, на отделни места до 12-15 л/кв.м. В събота има вероятност за краткотрайни валежи, придружени и от гръмотевици главно в планинските и североизточните райони, количества 2-12 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 26 до 8 ч. на 27 април водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се повишавали, като по-съществени повишения са регистрирани на р. Осъм при с. Изгрев с + 235 см (Дунавски басейн), на р. Факийска при с. Зидарово с + 96 см (Черноморски басейн) и на р. Крумовица при г. Кула с + 73 см (Източнобеломорски басейн).

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено и р. Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), р. Тунджа при гр. Елхово, р. Чепеларска при с. Бачково и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 74 см до + 235 см

Черноморски басейн: колебанията са от - 9 см до + 96 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 65 см до + 73 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 6 см до + 6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес вследствие на оттичане са възможни повишения в долните течения на наблюдаваните реки в целия басейн. В останала по-голяма част от басейна, днес и през следващите 1-2 дни, нивата ще се понижават. В събота, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Лом, Огоста и Искър. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 28, 29 и 30 април ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес ще има покачване на водното ниво в средното и долното течение на основната река, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 28, 29 и 30 април, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 1-2 дни нивата в басейна ще се понижават и ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 28, 29, 30 април и 1 май ще бъде над средно многогодишната стойност. Нивата в басейна плавно ще се понижават и ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.