Започва повишение на речните нива, жълт код за поледици в шест области

05.01.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за сняг и поледица в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Благоевград. В часовете преди обяд ще вали дъжд, а при отрицателните температури и снежната покривка ще се образуват поледици. Времето може да бъде потенциално опасно, макар прогнозираните явления да не са необичайни. Ако възнамерявате да работите на открито, следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

НИМХ прогнозира, че днес валежите от сняг ще спират, най-късно към обяд в Североизточна България. Вечерта от запад отново ще завали. През нощта срещу сряда и в сряда отново ще превалява, предимно дъжд. Количества в повечето места ще са 2-10 л/кв.м, в крайните северозападни райони до 15. С ниските температури там ще има условия за поледици и обледенявания. В четвъртък, с преминаването на нов Средиземноморски циклон, валежи от дъжд ще има на много места в страната. С понижението на температурите, в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Количества на валежите ще са между 10 и 15 л/кв.м., а в отделни райони на Южна България и повече – над 20 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения, вследствие работа на хидротехнически съоръжения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Водните количества в горното течение на р. Черни Вит (Дунавски басейн), в долното течение на Провадийска река (Черноморски басейн), в средното течение на р. Марица, притокът й р. Сазлийка и в горното течение на р. Арда (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води. Около праговете за екстремно ниски води са водните количества в средното течение на р. Искър (Дунавски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 12 см до + 10 см

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са останали без изменение.

Източнобеломорски басейн: колебания от - 19 см до + 31 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 4 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес речните нива ще останат без съществена промяна. На 6 и 7.01 нивата на реките в басейна ще се повишат, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене. Повишения се очакват в средните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 5, 6 и 7.01. ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на 7 януари на водните нива на реките Владайска, Банкенска, Лесновска, Блато, Батулийска, Искрецка и Малък Искър. Покачването ще бъде в резултат на валежи и снеготопене. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 5, 6 и 7.01., че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водните количества на 5, 6 и 7.01. ще бъдат около средно многогодишната стойност, а на 8 януари - над нея. На 6.01 в горните течения на Бели и Черни Лом са възможни незначителни повишения на нивата, вследствие на частично снеготопене и валежи от дъжд. На 7 и 8.01 са възможни значителни повишения в целия водосбор на реката. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.