Започва тазгодишната кампания „Да изчистим Дунав заедно“ от пластмасови отпадъци

13.05.2019г.

За втора поредна година в България ще се проведе кампанията „Да изчистим Дунав заедно“ на фондация „Океани без отпадъци“ (Waste Free Oceans). Инициативата е част от глобален проект за почистване на брега и водите на река Дунав от пластмасови отпадъци. Чрез проекта се насърчават опазването на водите и брега на Дунав, разделното събиране и рециклиране на отпадъците. Кампанията за почистване на Дунав от пластмасови отпадъци се подкрепя от Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция „Дунавски район“.

В края на миналата седмица беше дадено символично начало на тазгодишната кампания. Отново първи в „Да изчистим Дунав заедно“ бяха възпитаници на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Видин. 

През тази година се предвижда кампанията за почистване на бреговете на река Дунав да продължи до ноември и да обхване целия български участък. Зоните за почистване се избират въз основа на анализ на начина, по който теченията и географските особености на реката предизвикват натрупване на отпадъци от пластмаси в определени участъци.

Галерия