Инициативата "Да изчистим страната за един ден" е най-мащабната у нас до този момент - зад нея стои не само bTV, но и голяма част от общините. Подобни кампании са осъществявани в десетки държави, част от които по-бедни от България.

Като част от подготовката за националната доброволческа инициатива вече работи и специална интернет карта, на която всеки може да заснеме и маркира най-мръсните места у нас. Кампанията е отворена за всички доброволци в страната, като всеки може да стане и организатор на акция за почистване. Указания за попълване на интернет картата можете да видите ТУК. Важно е преди това обаче да разберем каква е разликата между организатори и доброволци и ние към коя група е по-добре да се присъединим.

Както показва опитът от други държави, в които е проведена тази акция, ранното предварително маркиране на мръсните зони в страната е от ключово значение за планирането и успеха на кампанията. Целта на картата е да даде обективна представа за количествата боклук във всички общини в България, който не само трябва да бъде събран, но и своевременно извозен и рециклиран.

Инициативата "Да изчистим България за един ден”, подета от bTV през пролетта на 2011 г. е част от световното движение Let’s Do It World!, което стартира преди 4 години в Естония. Оттогава опитът "чистене на една държава за един ден" се предава от страна в страна. През 2012-а акцията ще бъде глобална – стотици милиони доброволци ще чистят държавите си.

България ще стане част от тази инициатива на 12 май 2012-а.